Taiteilija Reijo Kelan syntymäpäiviä juhlitaan syyskuussa Suomussalmella

Suomussalmelaissyntyinen taiteilija Reijo Kela täyttää ensi syksynä 70 vuotta, ja hänen syntymäpäiviään juhlitaan Ämmänsaaren työväentalossa 24. syyskuuta. Juhlan kunniaksi järjestetään ohjelmalliset iltamat, jotka kuuluvat neljännen Pakko sanoa! -taidefestivaalin ohjelmistoon.

Juntusrannasta kotoisin oleva Reijo Kela syntyi Suomussalmella vuonna 1952. Kouluvuosien jälkeen hän muutti Helsinkiin ja opiskeli laborantiksi. Nuoruuden voimistelu- ja juoksuharrastusten jälkeen Kela löysi modernin tanssin. Hän opiskeli tanssia Suomessa ja New Yorkissa Yhdysvalloissa.
Uransa alussa Kela oli muutaman vuoden kiinnitettynä Tanssiteatteri Raatikkoon, mutta suurimman osa urastaan hän on toiminut vapaana tanssijana ja koreografina.
Kela tunnetaan koreografina ja tanssijana, jonka tärkeimpiä teoksia ovat muun muassa Ilmarin kynnös Suomussalmella, City Man ja Uhrituli sekä Taulumannekiini. Teosten yllätykselliset esityspaikat liittyvät usein olennaisesti hänen teostensa sisältöön

Ympäristötaideteos Hiljainen kansa syntyi nimettömänä vuonna 1988, kun Reijo Kela suunnitteli tanssiteostaan Ilmarin kynnös Suomussalmen kirkonkylälle. Hän ideoi esityksensä loppua: entä jos kaikki Suomussalmen työttömät nousisivat pellosta? Työtä vailla oli silloin yli 900 suomussalmelaista. Jos jokainen työtön olisi kutsuttu työhön, se olisi maksanut kymmeniä miljoonia markkoja. Kela epäili, olisivatko kovin monet työttömät innostuneetkaan mukaan. Niin tanssijan ajatuksissa alkoi kyteä idea turvepäisistä hahmoista. Hiljainen kansa on maamme tunnetuimpia julkisia taideteoksia.

Kelan toistaiseksi lyhin esitys on kestänyt 1,5 sekuntia, pisin 164 tuntia. Uran edetessä improvisaatio ja yhteistyö muusikoiden kanssa on saanut yhä keskeisemmän sijan tuotannossa. Kela esiintyy säännöllisesti edelleen.

Olemme erittäin iloisia, että Reijo Kela juhlii syntymäpäiviään osana Pakko sanoa! -festivaaliamme, joihin olemme saaneet hänet esiintymään joka vuosi eli kolme kertaa, sanoo Työväen Näyttämöiden liiton toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen, joka vastaa tapahtuman ohjelmistosta.

Syntymäpäiväiltamissa esiintyy muun muassa nykytanssin huippuammattilaisista koostuva Suomussalmiryhmä, joka esiintyy tilaisuudessa pitkän tauon jälkeen. Suomussalmiryhmä sai alkunsa vuonna 1990 Reijo Kelan ja kansanmuusikko Heikki Laitisen vetämän, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston, Teatterikorkeakoulun koulutuskeskuksen ja Suomussalmen kunnan järjestämän seitsemänviikkoisen täydennyskoulutuskurssin jälkeen.

Työskentely huipentui Suomussalmella metsään ja metsälammelle rakennettuun Ansataival-esitykseen. Tämän jälkeen kurssilaiset perustivat tanssikollektiivin nimeltä Suomussalmiryhmä. Ryhmä nousi suomalaisen nykytanssin kiinnostavimpien ilmiöiden joukkoon, ja sillä oli esiintymisiä pääasiassa teatteritilojen ulkopuolella, ja ne saivat tunnustusta sydämellisestä ja humoristisesta hillittömyydestään ja ritualistisesta elämän kunnioittamisesta. Sen eri kokoonpanot toteuttivat yli 20 tanssiteosta, joita esitettiin muun muassa kainuulaisilla pelloilla, maatalousnäyttelyssä ja Finlandia-talossa. Ainutkertaisten improvisaatioesitysten taiteellinen konsepti rakentui sosiaalisen ympäristön, tilan, yleisön sekä tanssin ja musiikin vuorovaikutuksesta.

 

Juhlailtamissa esiintyy myös suomussalmelaisia taiteen tekijöitä ja harrastajia. Syntymäpäivät päättyvät tansseihin, joissa esiintyjänä on Marko Haavisto ja Poutahaukat-yhtye.

Pakko sanoa! -taidefestivaalin koko ohjelmisto julkistetaan elokuussa 2022. Tämän vuoden teemana on Syrjässä. Tapahtumapaikkoina ovat työväentalon lisäksi Teatteri Retikka ja Vuokin rajaseutukirkko.

 

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen, Työväen Näyttämöiden liitto, p. 050-540 38 02