Pakko sanoa! -teatterifestivaalin logo

Pakko sanoa! -festivaali  1.-3.10.2021 – teemana Kainuun voima

Suomussalmella kolmatta kertaa järjestettävän Pakko sanoa! -festivaalin teema on tänä vuonna Kainuun voima. Tapahtuma kokoaa yhteen maakunnassa asuvia ja sieltä lähtöisin olevia taiteilijoita esittävän taiteen, musiikin ja kuvataiteen aloilta. Festivaali pidetään Suomussalmella 1.-3. lokakuuta 2021. Lippuvaraus tapahtuu puhelimitse: 044 511 9871. Ohjelmisto löytyy alempaa tällä sivulla.

Pakko sanoa! -festivaali yhdistää paikalliset taiteentekijät, eturivin ammattilaiset ja näyttelijäopiskelijat sekä Helsingistä että Tampereelta. Teatteri Retikassa ja muissa paikallisissa esityspaikoissa toteutettava, koko viikonlopun mittainen tapahtuma tarjoaa kainuulaiselle ja koko maan yleisölle monipuolisen ja taiteellisesti laaja-alaisen ohjelmiston.

Ohjelmisto:

Suomussalmelaissyntyinen näyttelijä Ulla Tapaninen tuo tapahtumaan teoksensa Lava-ammuntaa VI – six pack -komiikkaa, jossa myös kotipaikka esiintyy hurtin humoristisessa valossa. Esitys on itsenäinen jatko-osa Lava-ammuntaa -esityssarjalle, jonka ensimmäinen osa nähtiin Ryhmäteatterissa vuonna 1995. Esitys nähdään Suomussalmen liikuntahallissa 1. lokakuuta.

Tanssitaiteilija Reijo Kela tulee tapahtumaan pitkäaikaisten yhteistyökumppaniensa kanssa. Kelan kanssa esiintyvät kansainvälisesti tunnettu harmonikkavelho Kimmo Pohjonen ja kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen. Kolmikko tuo Teatteri Retikan lavalle monitaiteisen ja Kelavala-kokoonpanonsa, joka tarjoaa improvisatorisen ja yllätystentäyteisen illan musiikkia, laulua ja tanssia. Teos nähdään Teatteri Retikassa lauantai-iltana 2. lokakuuta.

Suomussalmelainen näyttelijä ja näytelmäkirjailija Eero Schroderus esittää tapahtumassa uuden monologinsa Ilmari Kiannon teoksesta Siviilimiehen sotapäiväkirja. Kirjailija Kianto asui Turjanlinnassa lähellä talvisodan taisteluja Suomussalmella ja Raatteen tiellä. Kiannon päiväkirja vuosien 1939–1940 vaihteesta tilittää havainnollisesti, miten hän koki lyhyen sodan ja oman menetyksensä. Esitys toteutetaan Suomussalmen kirkonkylällä Wanhan Kalevan baarin pihapiirissä lauantaiaamuna 2. lokakuuta.

Tuore kainuulaisesitys on myös suomussalmelaislähtöisen näyttelijän Markku Keräsen ja kajaanilaisen Vaara-kollektiivin aktiivin Eino Saaren työstämä Pääasia-teos. Kantaesityksensä Pakko Sanoa! -festivaalilla saava dokumenttiteatteriesitys perustuu Markku Keräsen kohtaaman aivovamman seurauksiin. Keräsen vuonna 2012 saaman, pysyvän aivovamman seurauksena hän menetti lähimuistinsa ja työkykynsä. Sunnuntaina 3. lokakuuta Teatteri Retikassa nähtävässä teoksessa esiintyvät Keränen sekä viulisti Laura Matilainen, joka vastaa myös teoksen musiikista ja äänisuunnittelusta.

Tapahtumassa koetaan harvinainen näyttelijäntaiteen opiskelijoiden kohtaaminen, kun Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat Helsingistä sekä Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman Nätyn toisen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat nähdään yhteisessä iltapäivämatineassa. Yhteensä seitsemän tulevaa teatteritaiteilijaa esittää omat sooloteoksensa Teatteri Retikassa lauantaina 2. lokakuuta.

Kunnan kaikille päiväkoti-ikäisille järjestetään lastenesitys Nigan 8 vuodenaikaa. Nukketeatterinäytelmä pohjautuu saamelaiskirjailija Niilo Aikion novellikokoelmaan. Niga on pieni saamelaispoika, joka seikkailee katsojan kanssa läpi koko vuodenkierron. Pohjoisen kaikki kahdeksan vuodenaikaa, villi erämaaluonto ja ihmeellinen eläinmaailma tulevat tutuiksi Nigan lempeiden tarinoiden, hauskojen sattumusten ja laulujen myötä. Käsikirjoituksesta, nukeista ja ohjauksesta vastaa Teija Sivula, lavastuksesta ja esittämisestä Ilpo Mikkonen nukketeatteri Pikku Kulkurista.

Pakko sanoa! -festivaali tarjoaa tänä vuonna myös tasokasta musiikkia ja kuvataidetta. Kajaanissa syntynyt ja Kuhmossa nykyisin asuva Piirpauke-yhtyeen perustaja Sakari Kukko tuo tapahtumaan pandemia-aikana syntyneen sooloprojektinsa. Siinä sata vuotta sitten sävelletyn musiikin helmet muodostavat ohjelmiston juurakon, ja genrerajat kaatuvat ryskyen. Multi-instrumentalisti Kukko soittaa pianoa, huilua ja saksofoneja sekä laulaa muun muassa Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan teoksia Hotelli Kiannon Kuohuissa 2. lokakuuta. Mukana illassa on myös yllätysesiintyjiä. Perjantaina 1. lokakuuta Ravintola Seurahuoneella vietetään niin ikään musiikillista iltaa paikallisin voimin.

Tapahtumassa vietetään myös Suomussalmella asuvan, valtakunnallisesti tunnetun taidemaalarin Jaakko Heikkisen Aika tiloissa -näyttelyn avajaisia perjantaina 1. lokakuuta Teatteri Retikassa. Heikkisen teokset ovat ekspressiivisiä ja tarinallisia, jotka kuvaavat hänen henkilökohtaisesti kokemiaan tapahtumia ja tapaamiaan ihmisiä.

Tapahtuman ohjelmiston on kuratoinut TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen. Tuotannosta vastaavat Työväen Näyttämöiden liitto, Teatteri Retikka ja Suomussalmen kunta. Tukijoina toimivat Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto, Rajaseutu ry. sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Pakko sanoa! -teatterifestivaalia Suomussalmella on järjestetty vuodesta 2018 lähtien. Tapahtuma-aika lokakuussa on erinomainen yhteisöllinen kohtaaminen Kainuun syksyssä, jolloin muita tapahtumia on tarjolla vain niukasti. Festivaali vahvistaa uskoa siihen, että korkeatasoista taidetta on olemassa myös kasvukeskusten ulkopuolella. Pakko sanoa! -monologifestivaali yhdistää paikalliset teatterintekijät, eturivin ammattilaiset, harrastajat ja teatterialan opiskelijat.  Ohjelmistossa huomioidaan kaikki ikäryhmät päiväkotilapsista ikäihmisiin. Teatteri Retikassa ja muilla esityspaikoilla toteutettava, viikonlopun mittainen tapahtuma tarjoaa kainuulaiselle yleisölle monipuolisen ja taiteellisesti mielenkiintoisen ohjelmiston, jossa nähdään kattava otos monologiteatterin, yksin esitettävän teoksen, voimasta ja sanomisen pakosta.

Syksyn 2020 festivaali jouduttiin korona-rajoitusten vuoksi perumaan. Vuoden 2019 festivaali järjestettiin 4.–6.10.2019. Tapahtuman otsikkona oli Selviytyminen, mikä pitää sisällään erilaisista elämässä tapahtuvista koetuksista tavalla tai toisella eteenpäin pääsemistä. Tanssija-koreografi Reijo Kela valmisti tapahtumaan uuden version klassikkoteoksestaam Taulumannekiini. Esiintyjinä olivat myös Eero Schroderus ja Seija RannikkoTeatteriryhmä LATAAMO/Atik IsmailPekka HeikkinenMinna Kivelä sekä jälleen teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat.  Sekä tapahtuman järjestäjät, että Teatterikorkeakoulu toivovat Pakko sanoa! -tapahtumasta pysyvää yhteistyökumppania oppilastöilleen. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös jamit molempina iltoina Suomussalmen Seurahuoneella. Perjantai-iltana esitysten jälkeen festivaaliklubilla esiintyi Sakari Kukon ja Meissa Niangin musiikkiduo Mamu ja Persu.

Pakko sanoa! -teatterifestivaalijärjestettiin menestyksekkäästi ensimmäistä kertaa 5.–7.10.2018 Suomussalmella Teatteri Retikassa. Mukana oli maamme eturivin taiteilijoita, kuten Kati Outinen, Antti Raivio, Reijo Kela, Teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat sekä paikallisia osaajia.

Tapahtuma keräsi lähes 1000 katsojaa reilun 8000 asukkaan kunnassa ja ohjelmisto otettiin hyvin vastaan. Tapahtuma huomioitiin lehdistössä laajalti.

Tapahtuman tuotannosta vastaavat Teatteri Retikka, Suomussalmen kunta ja Työväen Näyttämöiden liitto (TNL).


Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen, Työväen Näyttämöiden liitto,

annukka[a]tnl.fi ja p. 050 540 3802

Ohjaaja Ulla Schroderus, Teatteri Retikka, ulla.schroderus[a]gmail.com, p. 050 351 7969

Kulttuurituottaja Minna Saastamoinen, Suomussalmen kunta, minna.saastamoinen[a]suomussalmi.fi. p. 044 511 9871

Pakko sanoa! -tuottaja Nina Jääskeläinen, nina.jaaskelainen[a]tnl.fi