Pakko sanoa! -festivaalilla pohditaan kotia
Kuudennen Pakko sanoa! -taidefestivaalin teemana on koti. Syyskuun 26.–29. päivinä Suomussalmella järjestettävän tapahtuman esityksissä pohditaan kodin ja juurien merkitystä. Yhdeksässä eri teoksessa nähdään muun muassa näyttelijät Hannu-Pekka Björkman, Ilkka Heiskanen ja Heli Hyttinen, saksofonisti Jukka Perko ja kirjailija Merja Mäki.
– Festivaalin esityksissä tarkastellaan kotiseudun sekä oman kodin merkitystä. Niissä tunnustellaan sitä, mitä juuret ovat, ja mitä on kotoisuuden kokemus. Teoksissa on esillä myös kodin ja läheisten menetys, ja ehkäpä myös kodin löytäminen uudelleen, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Annukka Ruuskanen.
Tapahtumassa nähdään väkevien tulkintojen taiteilijoita perimmäisten kysymysten äärellä. Esitysten tyylilajit vaihtelevat lyyrisestä koomiseen ja itkuvirsistä jazziin.
Lohdullisesti katoavaisuudesta
Festivaaliperjantain 27. syyskuuta teoksena on Puku ommellaan hiljaisuudessa, jossa Teatteri Retikan lavalla nähdään harvoin yhdessä esiintyvä kokoonpano eli näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ja Avara-trio eli huippumuusikot saksofonisti Jukka Perko sekä kitaristit Jarmo Saari ja Teemu Viinikainen.
Esityksen aiheena on katoavaisuus ja elämän hauraus. Kesken elämän kuolema käy ottamassa ihmisestä mitat. Vierailu unohtuu, ja elämä jatkuu. Musiikki ja sana virtaavat esityksessä yhtä aikaa ja erikseen.
Keskiaikaisesta kuolemantanssikuva-aiheesta innoituksen saanut esitys kulkee läpi aikakausien. Francois Villonin ja La Folian säkeistä ja sävelistä kohti pohjoista, Tomas Tranströmerin, Gosta Ågrenin, Eeva-Liisa Mannerin ja Katri Valan ja monen muun runoilijan sanojen kautta.
Kysymys ja matka on yhteinen. Miten elämme ja kuolemme maailmankaikkeuden pyörteessä? Kun suuria portteja avataan ja kun suuria portteja suljetaan.
Retkipäivä Hietajärvelle
Lauantain 28. syyskuuta 2024 festivaalipäivä toteutetaan Kuivajärven ja Hietajärven vienankarjalaiskylissä. Rajan ylittävä kanssakäyminen oli luontevaa Suomen ja Venäjän Karjalan välillä Ukrainan sodan alkamiseen asti, mutta nyt yhteys on poikki.
Vienankarjalaisella kulttuurilla Kainuussa on monen vuosisadan perinteet, mutta onko vienankarjalaisuudella? Kulttuuriin on kuulunut olennaisesti itkuvirsien laulaminen häissä, hautajaisissa, vieraissa ollessa, kalmistoissa, tavattaessa ystäviä ja pois lähdettäessä. Laulu ja soitto ovat kuvastaneet kaikkia tunteita ja elämän tilanteita. Karjalaiset viestivät terveisensä rajan yli laulamalla itkuvirsiä. Tällä hetkellä kylät ovat tyhjentymässä asukkaista, ja karjalan kielen taitajia on enää hyvin vähän.
Festivaalin opastetulla bussimatkalla vienankarjalaiskyliin pysähdytään aluksi Vuokin työväentalossa. Ohjelmassa on Itkujuhla-teos, joka on hiljattain näyttelijäksi valmistuneen Heli Hyttisen omaelämäkerrallinen sooloesitys äänellä itkemisestä.
Esitys on saanut inspiraationsa näyttelijän isoisän isoäidistä, Irinja Reijosesta (1871–1959), joka oli aikansa tunnetuimpia karjalaisia itkijänaisia. Esitys on itkemisen ylistys, jossa dokumentaariset arkistomateriaalit ja muistojen uudelleen kuvittelu yhdistyvät toisiinsa luoden koskettavan itkujuhlan. Esityksen ovat ohjanneet Laura Rämä ja Heli Hyttinen. Esitys sai ensi-iltansa Helsingissä Tuomiokirkon kryptassa lokakuussa 2023.
Vuokissa retkiohjelmaan kuuluu kylätoimikunnan valmistama lounas. Sen jälkeen matka jatkuu Hietajärvelle, jossa runonlaulaja Jussi Huoviselle rakennetussa perinnetalossa kuullaan kansanmuusikon, itkuvirsiasiantuntijan Emmi Kuittisen akustinen konsertti. Mennessä vieraillaan myös Kuivajärven ortodoksisessa tsasounassa.
– Kuivajärvellä nähtävät esitykset tuovat aitoon vienankarjalaiseen ympäristöön tässä ajassa elävien nuorten esiintyjien henkilökohtaiset tulkinnat itkuvirsiperinteestä sekä kodin ja juurien merkityksestä, kertoo Annukka Ruuskanen.
Teemapäivä päättyy Hotelli Kiannon Kuohujen ravintolasalissa järjestettävään iltaan, jossa esiintyy tanssitaiteilija Reijo Kela sekä Suistamon Sähkö -yhtye. Mukaansatempaava, energinen tanssibändi esittää etnomusiikkia, jonka sanoituksissa on karjalaisia paikallisaiheita.
Merja Mäki ja Ilmari Kianto esillä torstaina
Torstaina 26. syyskuuta festivaali saa kirjailijavierailulle Kauhavalla asuvan Merja Mäen, joka kertoo karjalaisaiheisista romaaneistaan Suomussalmen pääkirjastossa klo 18 alkaen. Mäki on toiminut pitkään äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana, ja hän on kirjoittanut kaksi sota-aikaan sijoittuvaa romaania Ennen lintuja (2022) ja Itki toisenkin (2024).
Ennen lintuja -romaani kertoo sodan runtelemasta Karjalasta ja päähenkilön evakkomatkasta kohti tuntematonta Seinäjokea, jossa on aloitettava tulevaisuuden rakentaminen alusta.
Sota-ajan rakkautta kuvaavissa romaaneissa punoutuu yhteen rajakarjalaisten naisten ja lasten kohtalot, Stalinin vainoissa pakkotyöleireille kyyditettyjen kaipuu, kyläläisten erilainen suhtautuminen miehittäjiin sekä kielen, koulutuksen ja kulttuurin merkitys.
– Kiertäessäni Suomea kirjailijana viimeisen kahden vuoden aikana olen huomannut, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aktivoinut kansallisen sotatraumamme ja korostanut sitä, että trauma on ylisukupolvinen. Ajattelen, että parhaimmillaan kaunokirjallisuus voi tuoda lohtua ja auttaa meitä ymmärtämään juuriamme. Sodasta kirjoittaminen on minulle rauhantyötä, Merja Mäki kertoo.
Torstai-ilta jatkuu ravintola Seurahuoneella, jossa kuullaan Ilmari Kiannon runoihin sävelletty Yöpurjehtija-konsertti. Suomussalmelaisen Vesa Rannikon sävellykset johdattavat Kiannon nuoruusrunojen sanoin yleisön kirjailijan kirjavan ja monisävyisen elämän läpi. Esitys juhlistaa Ilmari Kiannon 150-vuotisjuhlaa.
– Olen säveltänyt lauluja ja laulelmia viulun, kitaran ja pianon säestämiksi. Tunnelma kulkee kuin nuoren runoilijan mieli, rantakoivusta synkkään korven yöhön, kirjailijan elämäntarinan edetessä laulujen lomassa. Runoilija Kiannon tekstit ottavat harppauksen kohti tätä päivää, ja hyvin ne tuntuvat elävän tässäkin ajassa, kertoo Vesa Rannikko.
Sovituksista ja esityksestä vastaa hänen kanssaan muusikko Laura Matilainen.
Esitystä kuljettaa myös kuvamateriaali Kiannon elämästä.
Retikkalaiset kohtaavat lavalla näyttelijäopiskelijat
Lauantaina alkuillasta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat kohtaavat suomussalmelaisen Teatteri Retikan näyttelijät kotinäyttämöllään yhteisessä illassa.
Ensimmäisellä puoliajalla seurataan paikallisten näyttelijöiden sooloesityksiä, väliajan jälkeen esiintyvät ammattiin valmistuvat neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat.
Festivaali päättyy riemastuttavaan loppukevennykseen eli esitykseen Pari sanaa parisuhteesta. Kyseessä on Ilkka Heiskasen komediallinen monologi, jonka keskiössä on Tapi, suomalainen mies ja hänen suhteensa vaimoonsa.
– Kumivasaraa ja talttaa apuna käyttäen tämän taitavan nakuttelijan käsissä valmistuu kädenkäänteessä ryhdikäs luumukuppi! Autotallissa vietettyjen harrastusten parissa Tapin verbaliikka on kehittynyt ihmeen tarkaksi ja viime aikoina aprikoitavaa on aiheuttanut myös monivuotinen avioliitto, kertoo Heiskanen päähenkilöstään.
– Luulenpa, että hän ei ole ihan sellainen tämän ajan miesihanne, vaan tulee jostain kaukaa ja ajattelee asioista omalla tavallaan. Hän on niin tavallinen, suomalainen mies, että muuttuu siinä kaikessa tavallisuudessaan jo erikoiseksi, Heiskanen tiivistää.
Päiväkoti-ikäisille festivaali järjestää Seija Rannikon satuesityksen Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri perjantaina 27. syyskuuta. Teatteri Retikan aulassa nähdään samalla lasten teoksista koottu Koti-aiheinen taidenäyttely.
Kuudes Pakko sanoa! -festivaali järjestetään Suomussalmella 26.–29. syyskuuta 2024. Liput tulevat myyntiin 2. toukokuuta.
Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Työväen Näyttämöiden liitto yhteistyössä Suomussalmen kunnan ja Teatteri Retikan kanssa. Tämän vuoden festivaalia tukevat Suomen Kulttuurirahaston päärahaston ja Kainuun rahasto sekä Taiteen edistämiskeskus.
Pakko sanoa! -festivaali hakee aiheensa kainuulaisesta todellisuudesta ja pyrkii puhuttelemaan sekä paikallista että valtakunnallista yleisöä. Aiempien festivaalien teemoina ovat olleet muun muassa Syrjässä (2022) ja Rajalla (2023).
Kuvapankki: www.tnl.fi/kuvapankki
TapahtumanKäsiohjelma
Liput myynnissä 2.5. alkaen:
verkkokauppa.suomussalmi.fi
tai p. 044-511 9871
Aikataulu
26.9. Torstai
Klo 18:00, Suomussalmen kirjasto
Kirjailijapuheenvuoro, Merja Mäki: Äänellä itkemisen käsittely kaunokirjallisuudessa
Vapaa pääsy
—-
Klo 20:00 Suomussalmen Seurahuone
Yöpurjehtija-konsertti
——
27.9. Perjantai
Klo 9:30 Teatteri Retikka
Seija Rannikko: Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri
—-
Klo 19:00, Teatteri Retikka
Puku ommellaan hiljaisuudessa
—-
28.9. Lauantai
Retki vienankarjalaiskyliin. Matkaan lähdetään kahdella bussilla. Molemmissa busseissa on opas.
Molemmat bussit ajavat ensin Alavuokin työväentaloon Itkujuhla-esitykseen, jonka jälkeen Bussi A ajaa ensiksi Jussi Huovisen perinnetaloon Emmi Kuittisen konserttiin ja sitten tsasounalle. Bussi B puolestaan vierailee oppaineen ensin tsasounalla ja ajaa sitten konserttipaikalle.
Aikataulu:
Klo 9 Lähtö Teatteri Retikalta
Klo 10, Alavuokin työväentalo
Itkujuhla
Klo 11:30–12:30 Ruokailu, kasviskeittoa ja pullakahvit
Klo 12:30 Retki jatkuu
Klo 13:30 / 14:30 Jussi Huovisen perinnetalo
Emmi Kuittisen itkuvirsikonsertti
Tsasouna (Kuivajärventie 196, 89840 Yli-Vuokki)
Klo 13:30 Bussi B oppaineen 30 min
Klo 14:30 Bussi A oppaineen 30 min
Klo 15: bussit paluumatkalle
Klo 16:00 Paluu teatteri Retikkaan
—-
Klo 18:30, Teatteri Retikka
Teatteri Retikan kyvyt ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat:
—-
Klo 21.30, Kiannon kuohut/ravintolasali
Suistamon sähkö ja Reijo Kela
—-
29.9. Sunnuntai
Klo 10, Teatteri Retikka
Ilkka Heiskanen: Pari sanaa parisuhteesta
Liput myynnissä 2.5. alkaen:
verkkokauppa.suomussalmi.fi
tai p. 044-511 9871
Matkapaketit:
Järjestämme festivaalille jälleen bussikuljetuksen Helsingistä.
Varattavissa on myös edullinen matkapaketti majoituksineen (sisältää bussikuljetuksen Helsingistä ja majoituksen sekä kylpyläliput Kylpylähotelli Kiannon Kuohuissa aamiaisineen)
HInnat ja lisätiedot:
Bussikuljetus Hki-Suomussalmi-Hki 50€
Lähtö Helsingistä pe 27.9. aamulla ja paluu su 29.9.2024 viimeisen esityksen jälkeen.
Majoituspaketti: 2 yötä Kylpylähotelli Kiannon Kuohuissa (pe-su), sisältää bussikuljetuksen
1hh 230€/hlö
jaetussa 2hh 170€/hlö
Huom. paikkoja rajoitetusti.
HInnat eivät sisällä pääsylippuja esityksiin, huomaathan varata ne erikseen.
Varaa bussikyyti ja majoitus sähköpostitse: mikko@tnl.fi
Lisätietoja:
Annukka Ruuskanen
taiteellinen johtaja
annukka@tnl.fi
050-540 38 02
Päivi Hämäläinen
tuottaja
paivi@tnl.fi
0400-361 234
TAUSTAA
Pakko sanoa! -teatterifestivaalia Suomussalmella on järjestetty vuodesta 2018 lähtien. Tapahtuma-aika on erinomainen yhteisöllinen kohtaaminen Kainuun syksyssä, jolloin muita tapahtumia on tarjolla vain niukasti. Festivaali vahvistaa uskoa siihen, että korkeatasoista taidetta on olemassa myös kasvukeskusten ulkopuolella. Pakko sanoa! -monologifestivaali yhdistää paikalliset teatterintekijät, eturivin ammattilaiset, harrastajat ja teatterialan opiskelijat. Ohjelmistossa huomioidaan kaikki ikäryhmät päiväkotilapsista ikäihmisiin. Teatteri Retikassa ja muilla esityspaikoilla toteutettava, viikonlopun mittainen tapahtuma tarjoaa kainuulaiselle yleisölle monipuolisen ja taiteellisesti mielenkiintoisen ohjelmiston.
Tapahtuman tuotannosta vastaavat Teatteri Retikka, Suomussalmen kunta ja Työväen Näyttämöiden liitto (TNL).
Pakko sanoa! -festivaali kosketti, viihdytti ja vei rajoille
Työväen Näyttämöiden liiton Pakko sanoa! -taidefestivaalia vietettiin 21.–24.9.2023 Suomussalmella. Ohjelmisto oli monipuolinen, teemana oli Rajalla. Sen kautta pohdittiin sitä, mitä rajaseudulla asuminen on ollut Suomussalmen ja Suomen historiassa. Suomen itärajasta on tullut myös Naton raja, mikä vaikuttaa monin tavoin rajaseudun ihmisten elämään. Lisäksi esitykset näyttivät henkilöitään myös muilla fyysisillä ja henkisillä rajoilla, joihin ihmiset törmäävät elämässään, ja tapoja, joilla he pystyvät elämään niiden kanssa tai ylittämään ne. Festivaalin kuraattorina toimii TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen.
Tapahtumaan saatiin ensi kertaa Suomen Kansallisteatteri, joka toi Teatteri Retikan lavalle perjantaina 22. syyskuuta esityksen Pudota. Teoksen on kirjoittanut ja ohjannut Heini Junkkaala. Esitys käsittelee perhettä ratkaisevalla rajalla, jonka jälkeen suku ei jatku eli lapsettomuutta ja lapsenlapsettomuutta.
Festivaalilauantaina katsojien kanssa tehtiin bussilla metsäretki Malahvian kylään, jossa Eero Schroderus esitti tekstin Vaiettu tarina Saapaskosken erän metsästysmajalla. Esitys käsitteli autenttisessa ympäristössään venäläisten partisaani-iskua jatkosodassa vuonna 1943. Esityksen jälkeen vierailtiin Viiangin partisaani-iskujen muistomerkillä. Retkeen kuului olennaisesti bussimatkan aikana tapahtunut opastus, joka avasi ihmisten elämää rajaseudulla historian eri aikoina.
Ohjelmistossa oli myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston näyttelijäopiskelijoiden monologikokonaisuudet, joiden ohjauksesta vastasivat muun muassa professori Elina Knihtilä (Teak) ja Laura Rämä (Näty). Teatteriopiskelijoiden vakiintuneet vierailut festivaalilla on koettu antoisiksi ja merkityksellisiksi sekä tekijöiden että katsojien taholla.
Ämmänsaaren työväentalossa oltiin lauantai-iltana sananmukaisesti rajalla, kun siellä kuultiin ja nähtiin Vladimir Vysotski -ilta Totuus ja valhe, jossa näyttelijät ja muusikot toivat kuultaviksi vahvoja ja tunteikkaita vastarintalauluja. Mukana kokoonpanossa ovat muun muassa näyttelijä Martti Suosalo, näyttelijä ja näyttelijäntaiteen professori Jarkko Lahti sekä muusikko Kiureli Sammallahti.
Festivaalin päätösesityksenä nähtiin Kansallisteatterissa ensi-iltansa saanut Suomifilmin salaiset kansiot, jossa vanhojen kotimaisten elokuvien sukupuoliroolit käännettiin ylösalaisin. Ohjauksesta vastasi Ria Kataja, lavalla olivat Pinja Hahtola ja Mari Lehtonen.
Vuoden 2023 tapahtumassa vanhuksille tarjottiin Anne Välinoron evakkoaiheinen teos Kotileikki. Taivalkehdon päiväkodissa nähtiin Nukketeatteri PikkuKulkurin esitys Mata-Mii.
Yhteensä festivaalilla oli noin 1000 katsojaa.
Työväen Näyttämöiden liitto sai tapahtumaa varten Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahaston kärkihankeapurahan 20 000 euroa. Lisäksi tapahtumaa rahoittivat Taiteen edistämiskeskus Hama-määrärahoista sekä Suomussalmen kunta. Järjestelyissä mukana ovat TNL:n lisäksi Teatteri Retikka ja kunnan kulttuuritoimi. Pakko sanoa! -tapahtuma hyväksyttiin Finland Festivalsin jäseneksi huhtikuussa 2023.
Festivaalin kuraattorina toimii TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen.
Ensi vuonna festivaali järjestetään Suomussalmella 27.–29.9.2024. Ohjelmiston valmistelu on jo aloitettu.
Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen, Työväen Näyttämöiden liitto,
annukka[a]tnl.fi ja p. 050 540 3802
Ohjaaja Ulla Schroderus, Teatteri Retikka, ulla.schroderus[a]gmail.com, p. 050 351 7969
Kulttuurituottaja Veera Tavila, Suomussalmen kunta, veera.tavila[a]suomussalmi.fi. p. 044 511 9871
SAAPUMINEN JA ALUE
Suomussalmen matkailusivut
Suomussalmella kaikkialle on kävelymatka. Suomussalmelta löytyy ruokakauppoja, pankkiautomaatti, Alko, ravintoloita, kirjasto, apteekki, posti/matkahuolto ja kahviloita.
Kulkuyhteydet Suomussalmelle
Linja-autolla
Suomussalmelle pääsee linja-autolla Kajaanista ja Kuusamosta. Tarkat aikataulut ja liput löytyvät osoitteesta matkahuolto.fi.
Suomussalmen paikallisliikenteen aikataulu.
Lentokoneella
Lentoyhteydet Helsingistä KuusamoonKajaaniin/Ouluun:
lennot voi varata osoitteesta finnair.com
Junalla
Lähimmät rautatieasemat ovat Kontiomäessä ja Kajaanissa, joista lähtee päivittäin useita vuoroja sekä etelään että pohjoiseen.
Osalta saapuvilta junilta on linja-autoyhteys Suomussalmelle ja Hossaan.
Aikataulutiedot ja liput löytyvät osoitteista vr.fi/.
Opas.matka.fi -sivustolla pystyt suunnittelemaan reittisi yhdistäen linja-auton ja junan.
Autolla
Tärkeimmät matkailureitit, jotka kulkevat Suomussalmen kautta, ovat valtatie 5/E63 ja matkailutie Via Karelia.
Alueen taksipalvelut
- Korpitaxi, puh. 0600 398 100
- Menevä-taksi, puh. 0800 02120
- Taksi Taneli Heikkinen, puh. 0400 284 010
- Taksi Lauri Moi, puh. 040 772 1616
- Taksi K Heikkinen puh. 0400 306 305, kaiheikkinen.fi.
- Taksi Anssi Rautiainen puh. 044 994 3845
- Hossan Taksi, puh. 040 531 8964, 050 537 7567
Autojen vuokraus
- Autohuolto Power, puh. 040 178 8895. Pikkubussi 1+8 hlölle. Suomussalmi.
- Sporttipaja – Sukset kuntoon, puh. 044 9746 349, pakettiauto. Suomussalmi.
- Europcar/Kajaani, puh. 0403 062 853, europcar.fi.
- AVIS/Kajaani, puh. 0400 603 492, avis.fi.
MAJOITTUMINEN
Majoituksen voit varata esimerkiksi:
Kylpylähotelli Kiannon Kuohut, puh: 08 710 770
Majatalo Oilola, puh: 0400 282 865
Matkustajakoti Kuutamo, puh: 050 462 2066
Kurimon majatalo, puh: 044 994 3845