Lapsiyleisön ilo välittyi Kuulas-festivaalilla

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas toteutui Kouvolassa kolmipäiväisenä tapahtumana 19.–21.5.2022. Jo 34. kertaa järjestetylle festivaalille oli valittu esiintyjiksi yhdeksän ammattiteatteria Suomesta ja yksi Irlannista. Eri-ikäisille lapsille suunnattuja esityksiä ja työpajoja oli kaikkiaan lähes 30, ja ne keräsivät noin 3 500 kävijää täyttöasteen ollessa 81,5 prosenttia. Tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti päivää lyhyempänä, sillä lapsiryhmien pääsy tapahtumaan oli epävarmaa koronapandemian takia.

”Olemme iloisia, että pystyimme kahden vuoden koronatauon jälkeen järjestämään Kuulas-tapahtuman taas perinteiseen tapaan keväällä. Tapahtumaa oli selkeästi odotettu, sillä arkiesitykset täyttyivät hetkessä päiväkotiryhmistä. Lasten ilo ja riemu sekä eri sukupolvien kohtaaminen festivaalilla ilahduttavat vuosi toisensa jälkeen”, kuvailee toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen Työväen Näyttämöiden Liitosta.

Esitysvalinnoissa korostuivat monipuolisuus, ajankohtaisuus ja laadukas sisältö. Esityksissä nähtiin niin sirkusta, tanssia, musiikkia kuin sanatonta teatteriakin lapsia osallistavalla tavalla. Lastenkonsertti toteutettiin ulkoilmakonserttina, kun Pikku Papun Orkesteri leikitti lapsia ulkonäyttämöllä. Siellä esiintyi myös kansainvälinen katusirkustaituri Simon Llewellyn Irlannista. Vauvateatteriesityksenä nähtiin visuaalisesti kaunis Silkkipaperitaivas, joka lumosi pienimmät katsojat. Esityskattauksessa yhdistyivät teemoina muun muassa rohkeus olla oma itsensä ja ympäristöstä huolehtimisen tärkeys.

Päätapahtumapaikan Kuusankoskitalon lisäksi esityksiä oli Kouvolan Teatterissa sekä Lennokki-kulttuurikasvatusohjelman tilausnäytöksinä Kouvolan kaupungintalolla. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön myöntämän tuen ansiosta lapsiryhmät saivat tapahtumaan ilmaisen bussikuljetuksen, mikä edistää lasten yhdenvertaisuutta asuinpaikasta riippumatta.

Tuttujen puvustus- ja maskeerauspajojen lisäksi tapahtumassa nähtiin uusia työpajoja, jotka olivat kaikki ilmaisia. Lapset ja ikäihmiset yhdistävässä Leikkipiha-työpajassa muisteltiin lapsuutta leikin, tarinoiden ja varjoteatterin keinoin. Leikkipihat toteutettiin tilaustyöpajoina, joiden ohjauksesta vastasi Teatteri Ilmi Ö ja rahoituksesta Otto A. Malmin lahjoitusrahasto. Yhteisöllisessä katutaidepajassa lapset tekivät teatteriaiheisen tunnelimaalauksen graffititaiteilijoiden ohjaamina. Freestyle-jalkapallopajassa lapset harjoittelivat erilaisia pallotaituruustemppuja.

Ensi vuoden Kuulas järjestetään 11.–14.5.2023. Festivaalille saadaan tavallista enemmän kansainvälistä tunnelmaa, kun Pohjois- ja Baltian maiden harrastajateatterijärjestö NEATA pitää lastenteatterifestivaalinsa Kuulaksen yhteydessä. Luvassa on kymmenen eri maan esityksen kattaus lasten itsensä esittäminä.

Lisätiedot
Annukka Ruuskanen, TNL:n toiminnanjohtaja, 050 540 3802, annukka.ruuskanen@tnl.fi
Mikko Väänänen, TNL:n tuottaja, 050 594 6074, mikko.vaananen@tnl.fi
Anne Jokivirta, Kuulaksen tuottaja, 045 899 7775, anne.jokivirta@kouvolanteatteri.fi

Lehdistökuvat: www.kuulas.info/wp/medialle