Info

Mikä TNL?

Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. (TNL) on toiminut vuodesta 1920 ammatti- ja harrastajateattereiden yhteisenä valtakunnallisena järjestönä.

Tänä päivänä liiton toiminnassa painottuvat koulutustoiminta, teatteritapahtumat, jäsenteattereiden edunvalvonta, tiedotus ja kansainvälinen toiminta. Liitolla on yhteensä noin 200 jäsentä. Liiton strategiaan voit tutustua täällä: Strategia 23-25

 

Jäsenedut

TNL:n jäsenetuihin kuuluvat mm. jäsenlehti Toinen Näytös (ilmestyy kaksi kertaa vuodessa), sähköinen uutiskirje, Teatteri & Tanssi + Sirkus -lehti, oikeus hakea liiton projektiavustuksia, kurssitukea sekä mahdollisuus ilmoittaa ensi-illoistaan ilmaiseksi internetsivuillamme.

 

Koulutus

Jäsenetuihin kuuluvat myös räätälöidyt kurssit: TNL järjestää jäsenteattereilleen tilauksesta koulutusta erilaisiin tarpeisiin. Liitto rahoittaa osan kurssin tuotantokustannuksista sekä tarpeen mukaan hankkii kouluttajan/ohjaajan kurssille sekä huolehtii mahdollisista muista asiaan liittyvistä järjestelyistä. Liiton kautta jäsenteatterit voivat myös anoa kurssitukea itse järjestämäänsä koulutukseen.

Lisäksi liitto järjestää kaikille avoimia teemaseminaareja teatterin ja kulttuurin alueilta sekä yhteistyössä jäseniensä kanssa ammattilaisille ja harrastajille suunnattuja teatterialan koulutuksia.

 

Tapahtumat ja festivaalit

TNL järjestää omia teatterifestivaaleja sekä yhteistyössä muiden kulttuurialan järjestöjen ja oppilaitosten kanssa, mm. Työväen Näyttämöpäivät Mikkelissä, KUULAS – Lasten Teatteritapahtuma Kuusankoskella Kouvolassa, sekä Pakko sanoa -teatterifestivaali Suomussalmella  ja alueelliset tapahtumat.

Nuori Näyttämö -konsepti on vakiintunut kolmivuotinen nuortenteatterikonsepti, joka toteutetaan yhteistyössä ammattiteattereiden kanssa.
Klikkaamalla tapahtumien nimiä löydät kustakin lisää tietoa.

Neuvonta ja tiedotus

TNL myös neuvoo ja auttaa tarvittaessa jäsenteattereitaan erilaisissa sen toimintaan liittyvissä kysymyksissä tai ongelmissa. Liitto myös neuvoo, ohjaa ja tiedottaa yleisesti teatterialaan liittyvissä asioissa.

TNL:n tiedotuksessa painottuvat jäsenteattereita sekä teatterialaa yleisesti koskevat aiheet. Liitto jakaa informaatiota sekä kotimaassa että ulkomailla tapahtuvista tapahtumista, koulutuksesta, kentällä tapahtuvista muutoksista ja uutisista. TNL tiedottaa myös ulospäin toiminnastaan sekä jäsenteattereidensa toiminnasta.

TNL:n ilmainen sähköinen uutiskirje lähetetään kerran kuussa (ei heinäkuussa) sen tilanneille. Se sisältää uutisia ja tapahtumia teatterialalta sekä Suomesta että ulkomailta. Uutiskirjeen voit tilata sivuston alareunasta.

 

TNL:n jäsenyydet ja omistukset

TNL on Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton, Teatterin tiedotuskeskuksen, ITI:n (Kansainvälinen Teatteri-instituutti), Finland Festivalsin, Pohjola-Nordenin, Työväen Sivistysliiton, Kansan Sivistystyön Liitto ry:n, Työväenperinne ry:n, Työväen Näyttämöpäivien Kannatusyhdistys ry:n sekä Kansainvälisen Harrastajateatteriliiton AITA/IATA:n ja sen Pohjoismaiden ja Baltian alueellisen järjestön NEATA:n, Kansainvälisen Lasten- ja Nuorten teatterijärjestön ASSITEJ:n ja Pohjoismaiden harrastajateatterineuvoston NAR:n jäsen. TNL hoitaa AITA/IATA Suomen keskuksen sihteeriyttä.

Liitto omistaa osakkeita Kustannus Oy Teatterissa. Liitto on myös osakkaana maamme johtavassa näytelmänvälitystoimistossa, Nordic Drama Corner Oy:ssä (Näytelmäkulma).