Pakko sanoa! -festivaali kosketti, viihdytti ja vei rajoille

Työväen Näyttämöiden liiton Pakko sanoa! -taidefestivaalia vietettiin 21.–24.9.2023 Suomussalmella. Ohjelmisto oli monipuolinen, teemana oli Rajalla. Sen kautta pohdittiin sitä, mitä rajaseudulla asuminen on ollut Suomussalmen ja Suomen historiassa. Suomen itärajasta on tullut myös Naton raja, mikä vaikuttaa monin tavoin rajaseudun ihmisten elämään. Lisäksi esitykset näyttivät henkilöitään myös muilla fyysisillä ja henkisillä rajoilla, joihin ihmiset törmäävät elämässään, ja tapoja, joilla he pystyvät elämään niiden kanssa tai ylittämään ne. Festivaalin kuraattorina toimii TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen.

Tapahtumaan saatiin ensi kertaa Suomen Kansallisteatteri, joka toi Teatteri Retikan lavalle perjantaina 22. syyskuuta esityksen Pudota. Teoksen on kirjoittanut ja ohjannut Heini Junkkaala. Esitys käsittelee perhettä ratkaisevalla rajalla, jonka jälkeen suku ei jatku eli lapsettomuutta ja lapsenlapsettomuutta.

Festivaalilauantaina katsojien kanssa tehtiin bussilla metsäretki Malahvian kylään, jossa Eero Schroderus esitti tekstin Vaiettu tarina Saapaskosken erän metsästysmajalla. Esitys käsitteli autenttisessa ympäristössään venäläisten partisaani-iskua jatkosodassa vuonna 1943. Esityksen jälkeen vierailtiin Viiangin partisaani-iskujen muistomerkillä. Retkeen kuului olennaisesti bussimatkan aikana tapahtunut opastus, joka avasi ihmisten elämää rajaseudulla historian eri aikoina.

Ohjelmistossa oli myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston näyttelijäopiskelijoiden monologikokonaisuudet, joiden ohjauksesta vastasivat muun muassa professori Elina Knihtilä (Teak) ja Laura Rämä (Näty). Teatteriopiskelijoiden vakiintuneet vierailut festivaalilla on koettu antoisiksi ja merkityksellisiksi sekä tekijöiden että katsojien taholla.

Ämmänsaaren työväentalossa oltiin lauantai-iltana sananmukaisesti rajalla, kun siellä kuultiin ja nähtiin Vladimir Vysotski -ilta Totuus ja valhe, jossa näyttelijät ja muusikot toivat kuultaviksi vahvoja ja tunteikkaita vastarintalauluja. Mukana kokoonpanossa ovat muun muassa näyttelijä Martti Suosalo, näyttelijä ja näyttelijäntaiteen professori Jarkko Lahti sekä muusikko Kiureli Sammallahti.

Festivaalin päätösesityksenä nähtiin Kansallisteatterissa ensi-iltansa saanut Suomifilmin salaiset kansiot, jossa vanhojen kotimaisten elokuvien sukupuoliroolit käännettiin ylösalaisin. Ohjauksesta vastasi Ria Kataja, lavalla olivat Pinja Hahtola ja Mari Lehtonen.

Vuoden 2023 tapahtumassa vanhuksille tarjottiin Anne Välinoron evakkoaiheinen teos Kotileikki. Taivalkehdon päiväkodissa nähtiin Nukketeatteri PikkuKulkurin esitys Mata-Mii. 

Yhteensä festivaalilla oli noin 1000 katsojaa.

Työväen Näyttämöiden liitto sai tapahtumaa varten Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahaston kärkihankeapurahan 20 000 euroa. Lisäksi tapahtumaa rahoittivat Taiteen edistämiskeskus Hama-määrärahoista sekä Suomussalmen kunta. Järjestelyissä mukana ovat TNL:n lisäksi Teatteri Retikka ja kunnan kulttuuritoimi. Pakko sanoa! -tapahtuma hyväksyttiin Finland Festivalsin jäseneksi huhtikuussa 2023.

Festivaalin kuraattorina toimii TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen.

Ensi vuonna festivaali järjestetään Suomussalmella 27.–29.9.2024. Ohjelmiston valmistelu on jo aloitettu.