Nuori Näyttämö -festivaalit alkavat – tänä vuonna ilman yleisöä

Nuori Näyttämö -hankkeen kruunaavat festivaalit eri puolilla Suomea. Nuoret tuovat vuoden aikana työstämänsä esitykset tai näytelmien pohjalta tekemänsä muut taideteokset ammattiteatterin lavalle.

Festivaalien ajat ovat

la 8.5. Turun kaupunginteatteri

ke 12.5. Lahden kaupunginteatteri

pe 14.5. Kouvolan Teatteri

pe-su 21.-23.5. Kansallisteatteri ja Helsingin kaupunginteatteri

ma-ti 24.-25.5. Kokkolan kaupunginteatteri

su 18.8. Kansallisteatteri, loppukatselmus

Kyse on hybridi-festivaaleista eli suurin osa teoksista on tallenteena, muutamia live-esityksiä lukuunottamatta. Koronarajoitukset eivät ole antaneet ryhmille mahdollisuutta kokoontua harjoittelemaan, joten kokonaisten teosten tekeminen on ollut mahdotonta. Esitysten sijaan nuoret ovat etäyhteyksien varassa toteuttaneet tallenteita yksittäisistä kohtauksista, ääniteoksia, lukudraamoja ja videotaideteoksia. ”Teatteritaiteesta perinteisessä muodossa on joustettu, mutta tärkeintä tässä ajassa on ollut mahdollistaa nuorten yhdessä tekeminen. Onhan pohjalla kuitenkin aina se näytelmäteksti”, kertoo Nuori Näyttämö -tuottaja Hinriikka Lindqvist

Live-yleisöä ei festivaaleilla ole vaan tallenteen tai videoteoksen näkevät vain ammattilaiskatsomo, johon kuuluu ammatikseen teatteria tekeviä taiteilijoita. Nuoren Näyttämön ammattilaiskatsojana kaikki teokset näkee kirjailija-teatteriohjaaja-dramaturgi Hanna Ryti. Lisäksi jokaisesta teatterista on yksi paikallinen ammattilainen kyseisen teatterin esityksiä seuraamassa: dramaturgi Satu Rasila Turun kaupunginteatterista, teatterinjohtaja Ilkka Laasonen Lahden kaupunginteatterista, teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi Kouvolan Teatterista, ohjaaja Satu Linnanpuomi Kansallisteatterista, dramaturgi Ari-Pekka Lahti Helsingin kaupunginteatterista ja teatterinjohtaja Juha Luukkonen Kokkolan kaupunginteatterista. Kunkin teoksen jälkeen ammattikatsomo ottaa etäyhteyden nuorten ryhmään ja keskustelee teoksesta ja sen tekemisestä.

Festivaalien päätteeksi Nuori Näyttämö järjestää valtakunnallisen nuorten etäkokoontumisen, jossa sadoilla nuorilla eri puolilta maata on mahdollisuus kohdata muita teatterista kiinnostuneita. Tapahtumassa voi jakaa korona-ajan kokemuksia teatterin tekemisestä mutta myös luoda verkostoja eri puolille maata oman ikäisiin.

Nuori Näyttämö -katselmus järjestetään Suomen Kansallisteatterissa 15.8.2021. Kuva on Kiiruun koulun Nuori Näyttämö -esityksestä Tyttömetsä.