Nuori näyttämö -hankkeen Helsingin festivaali järjestetään tulevana viikonloppuna

Nuorten ryhmät ovat työskennelleet sinnikkäästi läpi poikkeuksellisen koronavuoden. Tänä viikonloppuna nähdään Helsingin Kaupunginteatterin ja Kansallisteatterin mentoroimien ryhmien monipuolinen kattaus erilaisia teatteriteoksia viiden minuutin videosta täysipitkään esitystallenteeseen. Tällä kertaa festivaali toteutetaan ilman liveyleisöä vain ammattikatsojille.                 

Kaikki valtakunnalliseen Nuori Näyttämö -hankkeeseen osallistuneet nuorten ryhmät ovat valmistaneet uusista kotimaisista tilausnäytelmistä inspiroituneita teoksia. Näytelmät ovat Okko Leon Isukki, Katariina Nummisen Tyttömetsä ja Otto Sandqvistin Flamingonpunainen unelma. Kirjailijoiden tukena on toiminut dramaturgi Annina Enckell. Lisäksi dramaturgi Anna Krogerus valitsi brittiläisestä Connection-hankkeesta Harriet Braunin näytelmän Kolme, jonka on suomentanut Jukka-Pekka Pajunen.

Tulevan viikonvaihteen aikana Uudenmaan alueen 15 nuorten ryhmää esittävät muodoltaan vapaan tulkintansa uusista näytelmistä. Luvassa on koko illan live-esityksiä, kohtaustaltiointeja, musiikkivideoita, henkilöesittelyjä ja videopodcasteja. Kokoavan katselmuksen yhteydessä ryhmillä on mahdollisuus käydä dialogia teatterialan ammattilaisten kanssa. Tällä kertaa järjestetään lisäksi valtakunnallinen Nuori Näyttämö -päätösfoorumi 26.5. Zoomissa, jossa kaikki hankkeeseen osallistuneet 800 nuorta voivat yhdessä jakaa kokemuksiaan.

”Suuri osa ryhmistä on harjoitellut pääosin etänä marraskuun lopusta asti. On käytetty erilaisia alustoja ja työtapoja ja treenattu ulkona niin tammikuun pakkasilla kuin kevään vesisateessakin. Viimeisetkin ryhmät pääsivät lähiopetukseen toukokuussa, maskit kasvoilla ja turvavälein. Nuoren Näyttämön tämän kauden ainoat live-esitykset ovat lopulta studio Pasilassa perjantaina nähtävät kolme esitystä ja nekin tietysti turvallisuussyistä ilman yleisöä vain ammattikatsojille”, sanoo Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyövastaava Mirja Neuvonen.

Ryhmien työskentelyä on tukenut oma nimetty kummi. Kansallisteatterin seitsemästä kummista maskeeraaja-kampaaja Tuire Kerälä on ollut mukana Musiikkiteatteri Roinelan harjoituksissa. ”Työskentely nuorten kanssa on ollut erittäin antoisaa ja tarjonnut hyvää vastapainoa arkityölleni. Olen pyrkinyt olemaan nuorten tukena ja tarjoamaan heille oman kokemukseni ja ammattitaitoni.  Uskon, että me ammattilaiset samoin kuin työskentelyyn osallistuneet nuoret saimme toisiltamme paljon hienoja ja tärkeitä virikkeitä”, Kerälä kertoo.

Hanketta on Kansallisteatterissa luotsannut teatterikuraattori Pirjo Virtanen. ”Poikkeusvuonna ovat nuorten ryhmien ohjaajat osoittaneet todellista teatterirakkautta innostaessaan nuoria harrastajia jaksamaan ja jatkamaan näytelmien parissa etätreeneissä, ulkona, yksin tai parin kanssa. Ryhmien yhteinen tahto luoda teksteistä omannäköinen tulkinta hankaluuksista huolimatta, vaikka sitten musiikkivideona, on upeaa ja ihailtavaa”, kommentoi Virtanen.   

Nuori Näyttämö –katselmuksessa sunnuntaina 15. elokuuta Vallilan Kansallisteatterissa nähdään näytelmistä kuusi esitystä tai videotallennetta Helsingin, Kokkolan ja Lahden kaupunginteatterien sekä Kouvolan teatterin ja Kansallisteatterin valituilta kummiryhmiltä.

Nuori Näyttämö -hankkeen sivuille pääset tästä.

Hankkeen näytelmistä kootun antologian voit tilata tästä.

Nyt kolmatta kertaa järjestetyn Nuori Näyttämö -hankkeen valtakunnallisena toteuttajana toimii Työväen Näyttämöiden Liitto. Hanketta tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Riihi-säätiö.

Kuvassa vantaalaisen Vaskivuoren lukion esitys Flamingonpunainen unelma, kuvaaja Janne Manninen.