Viisi näytelmää

Nuoren Näyttämön antologia

Nuori Näyttämö -hankkeen (2016–2018) näytelmien tarinat peilaavat murrosikäisten nuorten maailmaa tyylillisesti eri tavoin. Ne käyttävät rohkeasti ja raikkaasti eri lajityyppejä, pureutuvat siekailematta myös aikuiseksi kasvamisen arimpiin kipukohtiin – unohtamatta aikamme yhteiskunnallisia pelkoja ja uhkakuvia.

Näytelmien tekijänoikeudet siirtyivät vuoden 2019 alusta kirjailijoille ja ovat harrastaja- ja ammattikentän toteutettavissa. Näytelmien kohderyhminä ovat 13–19-vuotiaat, joko tekijöinä tai katsojina.

20,00 

Lisätiedot

Toimittanut: Inke Rosilo.
Pipsa Lonka, Gunilla Hemming, Veikko Nuutinen, Rasmus Lindberg, Felicia Ohly, Otto Sandqvist ja Agate Øksendal Kaupang:

VIISI NÄYTELMÄÄ – FEM PJÄSER
Kustantaja: Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. ja ntamo, 2018

 

”Ett riktigt megagrattis från statsmakten!” hehkuttaa pääministeri kasvuyrittäjän keinoveri-innovaatiota suomenruotsalaisen Gunilla Hemmingin kappaleessa Carmina. Se on erinomainen esimerkki yhtaikaa yhteiskunnallisesti valveutuneesta ja hervottoman hauskasta teatterista, joka uskaltaa tarjota nuorille muutakin kuin kyökkipsykologista kasvukipujen setvintää. Yleisöään aliarvioimatta Hemming kutsuu mukaan erittelemään yrittäjäeetoksen ja yhteisövalmennushölynpölyn värjäämää uutta poliittis-taloudellista tilannettamme ja toimintakulttuuriamme.

Neljän muun teoksen ohella Carmina sisältyy Inke Rosilon toimittamaan koonnokseen Viisi näytelmää — Fem pjäser. Itse asiassa draama-antologiassa on peräti seitsemän näyttämöluomaa, sillä Carminan lisäksi myös ruotsalaisen Rasmus Lindbergin menestystyö Sannas sanna jag on mukana sekä ruotsinkielisenä originaalina että jälkiperäisteoksena suomeksi. Samoihin kansiin mahtuvat Pipsa Longan Tuntemattoman eläimen jäljet ja Veikko Nuutisen On isis sekä pohjoismaisena yhteistuotantona syntynyt Felicia Ohlyn, Otto Sandqvistin ja Agate Øksendal Kaupangin englanninkielinen Nevadaland. Jos Lindbergin nokkela lavasepite edustaa perinteistä kehitystarinaa ja antikonformismia, Lonka johdattaa ekologisen huolen maailmaan ja Nuutinen sukupolvi- ja sukupuoliroolien tiheikköihin, siinä missä kirjoittajatrio ammentaa dystooppisesta scifistä.

Työväen Näyttämöiden Liiton päävastuullisena organisoima Nuori Näyttämö -hanke yhdistää opinahjojen ja vapaiden ryhmien teatteriharrastajat alan ammattilaisiin. Yhtä hyvin Carmina kuin myös Tuntemattoman eläimen jäljet ja On isis syntyivät projektin tilaamina, Sannas sanna jag taas vastaavan ruotsalaisen LÄNK-hankkeen piirissä. Viisi näytelmää on jatkoa TNL:n ja ntamon yhteistyölle Neljä näytelmää.

Esittelyteksti ntamo