TNL100 Kansa elää näyttämöllä! -näyttely Teatterimuseossa

Näyttelyssä on kaksi teemaa, jotka kuvaavat työväenteattereita sisältä- ja ulkoapäin.

Ensimmäinen teema on ”Kansa näyttämöllä”, jonka aiheena on se, miten ja miksi työväestöä ja kansaa on teatterissa kuvattu aktiivisena toimijana, esimerkiksi naturalismin kurjalistokuvauksissa, poliittisen teatterin puhekuoroissa ja paikallisyhteisön toimijuutta korostavassa yhteisöteatteriesityksissä.

Toinen teema on ”Teatterin lumo”, jossa pohditaan harrastajateatterin ja teatterinharrastamisen vetovoimaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä ja korostetaan työväenteattereiden pitkäjänteistä, sukupolvesta toiseen kestänyttä toimintaa. Työväenteatterit ovat pohjanneet toimintansa uskollisille ja uhrautuville esiintyjille ja katsojille. Mikä esiintymisessä ja omassa teatterissa viehättää? Teema rakentuu osaltaan kyselytutkimukselle, joka tehdään 2018–19 TNL:n jäsenteattereiden piirissä yhteistyössä Työväen Arkiston kanssa.

Käsikirjoituksesta vastaavat:

Mikko-Olavi Seppälä, filosofian tohtori, dosentti. Seppälä työskentelee tutkijana ja tietokirjailijana.
Janne Saarakkala, teatteriohjaaja, käsikirjoittaja.

Näyttely on avoinna yleisölle Teatterimuseolla Helsingissä 31.1.–16.8.2020. Näyttely siirtyy Työväenmuseo Werstaaseen Tampereelle 10.9.–6.12.2020 Teatterimuseon näyttelyn jälkeen.

Lisätietoja Teatterimuseon sivuilta

 

Kuva: Kansan arkisto
Työväenteattereiden ”luonnonnäyttelijöiden” autenttiset tyypit ja intensiivinen tunneilmaisu herättivät ihastusta. Helsingin Työväen Näyttämö esitti ruotsalaisen kansannäytelmän Vermlantilaisia Vallilan ulkoilmateatterissa kesällä 1927.