Kantaesityspalkinto Työnlausujille

Vuoden 2024 Kantaesityspalkinnon saajaksi on valittu Turun Ylioppilasteatterin Työnlausujat

Suomen Harrastajateatteriliitto ja Työväen Näyttämöiden Liitto syventävät jälleen yhteistyötään jakamalla vuoden kantaesityspalkinnon ensimmäistä kertaa yhdessä. Kantaesityspalkinnon tarkoituksena on kannustaa näyttämöitä tuottamaan uusia kotimaisia näytelmätekstejä. Palkinto on suuruudeltaan 1000 € ja se myönnetään näytelmän esittäneelle teatterille. Tänä vuonna valitsijana toimi kirjailija Anneli Kanto.

”Valintaprosessi oli innostava ja jännittävä”, kuvailee Kanto, kun hänen käsissään oli 26 uutta näytelmätekstiä. Lukemisen aikana hän saattoi mielikuvitella, millaisia näyttämöesityksiä näistä teksteistä voisi syntyä, millaiseen tyyliin ja tempoon ne olisi näytelty, millainen lavastus ja musiikki niihin olisi liitetty, sekä millaisia reaktioita ne olisivat yleisössä herättäneet.

Genrejä oli runsaasti, aina lastennäytelmistä historiallisiin näytelmiin, komedioista musikaaleihin ja kesäteatteriin. Kanto painotti arvostavansa kaikkia 26 tekstiä, jotka olivat saaneet ensi-iltansa vuonna 2023 eri harrastajateattereissa. Hän korosti tekemisen ja luomisen kunnioitettavuutta taiteellisen työn ytimessä.

Kanto valitsi parhaimmistoon seitsemän tekstiä, joista voittajan valinta oli hankala tehtävä. Kantaesityspalkinto myönnettiin tekstille, ei esitykselle, ja lopullinen valinta oli henkilökohtainen mieltymyskysymys.

Lopulta voittajaksi valittiin dokumenttiteatteria edustava Turun Ylioppilasteatterin ”Työnlausujat”. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Emmi Ihalainen ja työryhmään kuuluivat Helvi Ermala, Anna Maj Hartikainen, Martin Henkelmann, Annika Holm, Adaliina Häyhä, Jesper Jumisko, Kaisa Karlström, Markus Laine, Laura Lalli, Hanna Lindqvist ja Heidi Ripatti.

”Työnlausujat” käsitteli työtä ja toimeentuloa monesta näkökulmasta, yhdistäen historian nykypäivään dokumenttielokuvan tapaan. Teksti on polttavan tärkeä, syvällinen ja ajankohtainen. Se tarkastelee työn muutoksen aiheuttamia haasteita ja yhdistää vanhan ja uuden muodon, käyttäen sata vuotta sitten suosittua lausuntakuoroa nykyaikaisessa kontekstissa.

Anneli Kanto kertoi valinneensa ”Työnlausujat” voittajaksi sen monisyisyyden vuoksi. Teksti puhutteli monin eri tavoin. Hän kiitti työryhmää aineiston keräämisestä ja sen luovasta käsittelystä, korostaen teatterin merkityksellisyyttä ja muutosvoimaa.

Katso palkinnonjakovideo oheisesta linkistä.

Lämpimät onnittelut Turun Ylioppilasteatteri ja Työnlausujat työryhmä!

Työväen Näyttämöiden liitto ja Suomen Harrastajateatteriliitto