Puku ommellaan hiljaisuudessa

Hannu-Pekka Björkman, Jukka Perko, :
Puku ommellaan hiljaisuudessa

Pe 27.9.2024 klo 19
Teatteri Retikka
Liput 20e

Kesken elämän kuolema käy ottamassa ihmisestä mitat. Vierailu unohtuu, ja elämä jatkuu.
Mutta puku
ommellaan hiljaisuudessa.
– Tomas Tranströmer, suom. Caj Westerberg

Teatteri Retikan lavalla nähdään harvoin yhdessä esiintyvä kokoonpano eli näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ja Avara-trio eli huippumuusikot saksofonisti Jukka Perko sekä kitaristit Jarmo Saari ja Teemu Viinikainen.

Esityksen aiheena on ka­toa­vai­suus ja elämän hauraus. Kesken elämän kuolema käy ottamassa ihmisestä mitat. Vierailu unohtuu, ja elämä jatkuu. Musiikki ja sana virtaavat esityksessä yhtä aikaa ja erikseen.

Keskiaikaisesta kuolemantanssikuva-aiheesta innoituksen saanut esitys kulkee läpi aikakausien. Francois Villonin ja La Folian säkeistä ja sävelistä kohti pohjoista, Tomas Tranströmerin, Gosta Ågrenin, Eeva-Liisa Mannerin ja Katri Valan ja monen muun runoilijan sanojen kautta.

Kysymys ja matka on yhteinen. Miten elämme ja kuolemme maailmankaikkeuden pyörteessä? Kun suuria portteja avataan ja kun suuria portteja suljetaan.

Kokoonpano:
Hannu-Pekka Björkman, lukija
Jukka Perko, saksofoni
Teemu Viinikainen, kitara
Jarmo Saari, kitara

Hannu-Pekka Björkman
Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman tunnetaan niin teatterista, elokuvista kuin televisiostakin. Lisäksi hän toimi näyttelijäntyön professorina Teatterikorkeakoulussa vuosina 2013–2018. Björkman on palkittu kolmella Jussilla, kahdella Kultaisella Venlalla ja Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi- palkinnolla sekä hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali.

Jukka Perko
Saksofonisti Jukka Perko soitti itsensä jazz-piirien tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazz – festivaaleilla kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin trumpetisti Dizzy Gillespien 70- vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.

Teemu Viinikainen
Vaikka kitaristi Teemu Viinikaisen soitossa ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat itsestäänselvyyksiä, päällimmäisiksi tuntemuksiksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo ja herkkyys. Nämä ominaisuudet, sekä Viinikaisen ainutlaatuinen kyky saada erilaiset kokoonpanot kukoistamaan musiikillisesti, ovat tehneet hänestä maamme kysytyimmän jazz– kitaristin. Viinikainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzosastolta, jossa hän on myös toiminut opettajana vuodesta 2002 alkaen.

Jarmo Saari
Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Valmistuttuaan jazzsävellyksen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1999 hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan mm. esiintymällä lukuisissa kokoonpanoissa, toimimalla taiteellisena tuottajana useiden suomalaisten artistien studioalbumeilla sekä säveltämällä musiikkia suomalaisiin elokuviin, teatteriin, nykytanssiteoksiin ja televisioon. Hänen uransa käsittää noin 100 levytystä ja esiintymisiä 30 maassa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Suomi-palkinto taiteellisesta toiminnasta.

Kuva
Kuvaajien tiedot: Tero Vuorinen Laura Malmivaara Mika Toivanen Samppa Ylinen
Muokkaus: Patrik Pesonius

Liput:
Varaukset p. 044-511 9871
Lippuja voi ostaa myös esityspaikalta ennen esityksen alkua,
mikäli esitys ei ole loppuunmyyty.
Lippukauppa verkossa verkkokauppa.suomussalmi.fi