TNL:n huhtikuun uutiskirje

Kirjeen aiheet

  • Vuosikokous kutsuu Tampereelle 27.–28. huhtikuuta
  • Nuori Näyttämö -hankkeen paikallisfestivaalit ovat vielä käynnissä
  • Lasten teatteritapahtuma Kuulas kutsuu perheet Kouvolaan!

TNL:N VUOSIKOKOUS TAMPEREELLA 27.–28. HUHTIKUUTA

Sääntömääräinen vuosikokous pidetään lauantaina 28. päivänä huhtikuuta 2018 klo 14.00 alkaen Tampereen Työväen Teatterin yhteydessä olevassa Tampere Congress & Culture Centren/Puistotornin Väinö-kokoustilassa, osoitteessa Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere.

Vuosikokouksen yhteydessä on mahdollisuus nähdä perjantaina 27.4.2018 klo 19.00 Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä Molièren klassikko Luulosairas, mahtavat arvostelut saaneesta ohjauksesta vastaa Otso Kautto.

Lisätietoa: mikko@tnl.fi

NUORI NÄYTTÄMÖ HUIPENTUU FESTIVAALEIHIN

Nuori Näyttämö -hankkeen kevät on festivaalien juhlaa. Ehdit vielä osallistumaan!

Helsingin kaupunginteatterin ja Suomen Kansallisteatterin paikallisfestivaalille pe 4.–su 6.5.2018 sekä Kotkan kaupunginteatterin festivaalille ma 7.– ke 9.5.2018

Kullakin paikallisfestivaalilla esiintyvät kaikki ko. teatterin alueelta mukana olevat ryhmät, yhteensä 27 ryhmää koko maassa. Jo aiemmin keväällä paikallisfestivaaleja on vietetty Tampereella, Mikkelissä ja Kemissä.

Valtakunnallinen päätösfestivaali pidetään Tampereella 4.–5.8.2018 Tampereen Teatterikesän lähtölaukauksena. Festivaali on hankkeelle kirjoitettujen näytelmien katselmus.

Lisätietoa: nuorinayttamo.info

PROJEKTIAVUSTUSHAKU 30.4. SAAKKA

TNL:n projektiavustushaku on kaksi kertaa vuodessa. Projektiavustusta voi hakea nyt ensi-iltoihin ajalla 1.8.–31.12.2018. Haku päättyy 30. huhtikuuta 2018.

Tässä haussa voivat olla mukana ne teatterit, joille on myönnetty avustus viimeksi syksyllä 2015 tai sitä aiemmin. Toisin päin: ne teatterit, jotka ovat saaneet avustuksen keväällä 2016 tai sitä myöhemmin eivät voi hakea avustusta tässä haussa.

Projektiavustusten yleiset jakoperusteet ovat:

  • teatteri on Työväen Näyttämöiden Liiton jäsenteatteri
  • hakemus toimitetaan TNL:oon määräaikaan mennessä
  • jäsenmaksut on maksettu
  • teatteri ei ole saanut TNL:n avustusta kahteen vuoteen.

Aiemmin TNL:n avustusta saaneille tarkennukseksi: uutta avustusta voi hakea sitten, kun edellisen TNL:n projektiavustuksen myöntöpäivästä on kulunut kaksi vuotta. Avustusta myönnetään pääsääntöisesti harrastajateattereille taiteelliseen työhön, esimerkiksi ohjaajan palkkioon ja tuotantokustannuksiin.

Hakulomake

LASTEN TEATTERITAPAHTUMA KUULAS

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas kokoaa Kouvolaan maamme parhaat lastenteatteriesitykset. Nelipäiväinen lastentapahtuma järjestetään 16.–19. toukokuuta Kuusankoskitalossa, ja lisäksi esityksiä on Kouvolan Teatterissa ja Taideruukissa.

Tämän kevään ohjelmistossa on mm. koko perheen lastenkonsertti ja rock-musikaali nuorille! Esiintyjiksi on valittu yhdeksän ammattiteatteria eri puolilta Suomea ja italialainen katuteatteriryhmä. Musiikkiteatteri eri muodoissaan on kantavana teemana, ja esityksiä on kaikenikäisille aina vauvoista lähtien.
Tutustu esitystarjontaan Kuulaksen nettisivuilla.

Lipunmyynti käy vauhdikkaana. Katso, mihin esityksiin on tilaa ja osta liput pian!

TNL 100

Onko sinulla harrastajateatteritoimintaan liittyviä muistoja, valokuvia tai muita dokumentteja? Oletko valmis luovuttamaan ne arkistolle tai tutkimuskäyttöön?

Työväen Näyttämöiden Liitto täyttää 100 vuotta vuonna 2020.

TNL ja Työväen Arkisto järjestävät vuonna 2018 keruun, jonka tarkoituksena on saada talteen tietoa, muistoja ja kokemuksia harrastajateatteritoiminnasta.

TNL 100 – Työväen arkiston muistitietokeruu
Tiedonkeruu tapahtuu kahdella tavalla. TNL:n jäsenteattereille lähetetään erillinen kysely, joka koskee teatterin toimintaa. Kaikille teatterinharrastajille tarkoitetussa avoimessa muistitietokeruussa kartoitetaan henkilökohtaisia kokemuksia teatteritoiminnasta.

Tietoja työväenteatterin satavuotishistoriaan
TNL:n satavuotisjuhlien yhteydessä keväällä 2020 julkistetaan Mikko-Olavi Seppälän teos suomalaisen työväenteatterin historiasta. Nyt tehtävä aineiston ja muistojen keruu hyödyntävät tutkimusta.
– Teatteritoiminnan varhaisvaiheet on varsin hyvin kartoitettu, mutta viime vuosikymmenten osalta tiedot ovat hajallaan, toteaa Seppälä.
– Teatteritoiminnan kaikki jäänteet ovat arvokkaita:
asiakirjat, historiikit, valokuvat, käsiohjelmat, lehtileikkeet, päiväkirjat, haastattelut ja kerrotut muistot.
Viimeksi teatterimuistojen keruu toteutettiin vuonna 1977.
Suomella on vahva teatterimaan maine. Teattereita, katsojia ja harrastajia on paljon. Itse asiassa suomalainen työväenteatteri ja laajemmin harrastajateatteri on herättänyt jo yli sadan vuoden ajan huomiota poikkeuksellisen laajamittaisena, organisoituneena ja vitaalina, paikallisyhteisöjä lujittavana ja ammattiteatteria haastavana omaehtoisena itsekasvatus- ja esitystoimintana. Suomalainen työväenteatteri oli leimallisesti harrastajateatteritoimintaa, joka kasvoi paikallisyhteisöissä työväenjärjestöjen sisällä ja jolla pitkään oli tärkeä rooli myös ammattimaisella teatterikentällä.
Nyt tehtävä keruu antaa eväitä harrastajateatterikentän nykytilanteen tutkimiseen. Vastaajia pyydetään kertomaan teatteriryhmästään ja omasta toiminnastaan siinä. Millaista on ryhmän vuorovaikutus muiden toimijoiden kanssa. Entä yleisösuhde ja ryhmän sisäinen vuorovaikutus? Mitä teatteri antaa henkilökohtaisella tasolla? Edelleen tiedustellaan, miten teatterin harrastaminen limittyy arkeen ja sen rooleihin.
Kysely selvittää harrastajateattereiden toiminnan puitteita ja ominaispiirteitä sekä niiden suhdetta yleisöön, muihin organisaatioihin ja yhteisöihin.
Teatterinharrastajilta etsitään vastauksia muun muassa siihen, missä teatterin ja näyttelemisen mielekkyys piilee ja millaisia muotoja 2000-luvun harrastajateatterilla on.

Muistitietokeruun internetsivuilla www.teatterimuistot.fi on lisätietoja keruusta ja vastauslomake.
Kuulutko harrastajateatteriin tai oletko aikaisemmin kuulunut sellaiseen?
Onko sinulla harrastajateatteritoimintaan liittyviä muistoja, valokuvia tai muita dokumentteja?
Oletko valmis luovuttamaan ne arkistolle tai tutkimuskäyttöön?

Vastausohjeet
Kirjoita omalla tyylilläsi ja kielelläsi. Voit osallistua omalla nimellä tai nimimerkillä.
Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämääsi aineistoa voidaan käyttää työväenteatterien
historiassa, ja se arkistoidaan vapaaseen tutkimuskäyttöön Työväen muistitietotoimikunnan kokoelmiin.
Ilmoita erikseen, jos haluat kirjoitustasi käsiteltävän vain nimimerkillä.
Keruun aihealueet ja kysymykset löytyvät internetsivulta www.teatterimuistot.fi
Lähetä kirjoituksesi 30.06.2018 mennessä.

VASTAA
Vastauslomakkeella keruusivustolla tai sähköpostitse osoitteeseen: tmt@tyark.fipostitse osoitteeseen:
Työväen muistitietotoimikunta, Sörnäisten rantatie 25, 00560 Helsinki,
merkitse kuoreen tunnus ”Teatterilaisten muistot”.
Keruuseen osallistuneiden kesken arvotaan kolme 50 euron arvoista Restelin ravintolalahjakorttia.
Keruun vastuuhenkilöt:
teatteritieteen dosentti Mikko-Olavi Seppälä mikko-olavi.seppala@helsinki.fi
ja Työväen muistitietotoimikunnan sihteeri Pete Pesonen, puh. 09-7743 1170 tai pete.pesonen@tyark.fi

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖPÄIVIEN FESTIVAALIEN VALITSIJAKSI NÄYTTELIJÄ JARKKO LAHTI

Vuoden 2019 Työväen Näyttämöpäivien festivaalien valitsijaksi on valittu näyttelijä, teatteritaiteen maisteri Jarkko Lahti. Lahti on näytellyt useissa suomalaissa teattereissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa ja hän voitti Jussi-palkinnon parhaasta miespääosasta elokuvasta Hymyilevä mies. Lisäksi hän on toiminut teatteriohjaajana.
Haku Työväen Näyttämöpäiville alkaa 1.5.2018. Näyttämöpäiville voi hakea kaikki harrastajaryhmät erilaisilta esittävän taiteen aloilta. Festivaalille valitaan 10 – 13 kotimaista ryhmää. Ryhmien matkakustannukset maksetaan halvimman mahdollisen matkustavan mukaan, lisäksi majoituskustannuksista maksetaan 15 euroa / yö /majoittuja. Kaikki ryhmät saavat esityksen jälkeen palautteen teatterialan ammattilaisista koostuvalta raadilta.
Hakuohjeet näyttämöpäiville löytyvät osoitteesta www.tnp.fi. Lisätietoja hausta antaa Näyttämöpäivien tuottaja Emmi Nykänen, emmi.nykanen(at)tnp.fi. Haku päättyy syyskuun lopussa. Näyttämöpäiviä vietetään Mikkelissä 25.-27.1.2019

Lisätietoja
Emmi Nykänen
Tuottaja
emmi.nykanen(at)tnp.fi
044 236 1817

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.