Näyttely on siirtynyt Työväenmuseo Werstaalle Tampereelle ajaksi 11.9.2020–6.1.2021.
Näyttelyssä on kaksi teemaa, jotka kuvaavat työväenteattereita sisältä- ja ulkoapäin.
Käsikirjoituksesta vastaavat filosofian tohtori, dosentti Mikko-Olavi Seppälä, joka työskentelee tutkijana ja tietokirjailijana sekä Janne Saarakkala, tunnettu teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija.
Ensimmäinen teema on ”Kansa näyttämöllä”, jonka aiheena on se, miten ja miksi työväestöä ja kansaa on teatterissa kuvattu aktiivisena toimijana, esimerkiksi naturalismin kurjalistokuvauksissa, poliittisen teatterin puhekuoroissa ja paikallisyhteisön toimijuutta korostavassa yhteisöteatteriesityksissä.
Toinen teema on ”Teatterin lumo”, jossa pohditaan harrastajateatterin ja teatterinharrastamisen vetovoimaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä ja korostetaan työväenteattereiden pitkäjänteistä, sukupolvesta toiseen kestänyttä toimintaa. Työväenteatterit ovat pohjanneet toimintansa uskollisille ja uhrautuville esiintyjille ja katsojille. Mikä esiintymisessä ja omassa teatterissa viehättää? Teema rakentuu osaltaan kyselytutkimukselle, joka tehdään 2018–19 TNL:n jäsenteattereiden piirissä yhteistyössä Työväen Arkiston kanssa.
Kuva: Kansan arkisto
Työväenteattereiden ”luonnonnäyttelijöiden” autenttiset tyypit ja intensiivinen tunneilmaisu herättivät ihastusta. Helsingin Työväen Näyttämö esitti ruotsalaisen kansannäytelmän Vermlantilaisia Vallilan ulkoilmateatterissa kesällä 1927.