Työväen Näyttämöiden liitto kiittää tänään Thalia-juhlassa jaetusta Lasten- ja nuortenteatteripalkinnosta

Nuori Näyttämö on kymmenen vuoden ajan toiminut ammattiteattereiden ja näytelmäkirjailijoiden sekä nuorten yhteinen ponnistus. TNL on tilannut siihen 17 uutta näytelmää, mukana on ollut 15 suomalaista näytelmäkirjailijaa, 18 ammattiteatteria, 1800 nuorta ja se on tavoittanut reilut 20000 katsojaa. 

Työ jatkuu. Pyrimme vakiinnuttamaan Nuoren Näyttämön osaksi pysyvää rakennetta. 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon myöntävät Suomen Assitej ry ja Suomen Teatterit ry joka toinen vuosi ansioituneelle lasten ja nuorten esittävän taiteen teolle, taholle tai toimijalle. Vuoden 2023 voittajan valitsi kirjailija ja esitysdramaturgi Siri Kolu.

Nuorta Näyttämöä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordellinin säätiö, Kansan Sivistysrahasto, Riihi säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Svenska Kulturfonden ja Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Siri Kolun perustelut:

”Kolme hyvin tasokasta finalistia teki voittajan etsimisen erinomaisen vaikeaksi: valittavana oli kaksi esitystä täynnä teatterin lumoa, esityksen metamorfoottista riemua ja lastenteatterin syvää voimaa. Vuoden lasten- ja nuortenteatteritekopalkinnon voittaja 2023 on kuitenkin kolmas finalisti, Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti.

Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa rakenteen, jossa ammattilaistalot avaavat ovensa nuorille harrastajille. Nuori näyttämö on alusta, joka tukee kotimaista uutta näytelmää, sen tilaustekstejä nuoret saavat harjoitella ohjelmakauden aikana. Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa näyn teatterista tulevaisuuden ammattina ja mahdollisen tilana.

Koronasta toipuvan esittävän taiteen kentällä Nuoren näyttämön kaltainen rakenne ei voisi olla tärkeämpi. Erityisen suuressa pinteessä ovat yhä näytelmäkirjailijat: koronasulkujen takia esityksiä siirrettiin, osa peruutettiin kokonaan. Tilattujen tekstien määrä romahti. Teatteri tarvitsee uusia teatteritekstejään pysyäkseen elävänä, se tarvitsee nuorta näkyä ja ääntä. Lapset ja nuoret ansaitsevat toteutettavakseen tekstejä, jotka puhuvat tästä ajasta.

Valtakunnallisen Nuoren näyttämön rakenne on vahva tulevaisuusteko: se haastaa ammattilaiskentän kohtaamaan nuoret tulevaisuuden tekijänsä, antaa nuorille tekemisen työkaluja ja tarjoaa yhteisöllisen kohtaamisen areenan.

Lämmin onnitteluni voittajalle.”

Nuoren Näyttämön pääjärjestäjä on Työväen Näyttämöiden Liitto. Pysyviä yhteistyöteattereita ovat Suomen Kansallisteatteri ja Helsingin Kaupunginteatteri. Toiminta yhdistää nuoret harrastajat, ammattikirjailijat ja ammattiteatterit tiiviiseen yhteistyöhön. Lisätietoja: tnl.fi/nuorinayttamo

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon muita finalisteja olivat KOM-teatterin musikaali ReeaRuu ja Company Portmanteaun monitaiteinen esitys Piste, piste, piste. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

 

Meneillään oleva Nuori Näyttämö -kierros 2022–24 toteutetaan Helsingin Kaupunginteatterissa, Suomen Kansallisteatterissa, Lappeenrannan ja Seinäjoen kaupunginteattereissa sekä Rovaniemen ja Tampereen Teatterissa. 

Share