Nuori Näyttämö -ryhmät on valittu

Nuoreen Näyttämöön on valittu 27 nuorten ryhmää eri puolilta maata

Nuori Näyttämö -konseptin neljännen kierroksen (2022–24) nuorten ryhmät on valittu: mukana on 27 nuorten ryhmää, 16 eri paikkakunnalta. Nuori Näyttämö tulee tavoittamaan koko maassa lähes 500 nuorta teatterinharrastajaa ja yli 10 000 nuorta katsojaa.

Neljä uutta nuortennäytelmää

Kaikki hankkeeseen valitut ryhmät esittävät yhden uusista näytelmäteksteistä.

Hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää ja yksi käännösteksti. Nuori Näyttämö 2022–24-näytelmätekstit ovat inspiroivan omaäänisiä ja antavat monipuolisen kuvan siitä, mitä kaikkea näytelmä voi tässä hetkessä olla.

Nuoren Näyttämön dramaturgi Kati Kaartinen kirjoittaa löytäneensä näytelmistä yllättävänkin paljon yhteisiä teemoja. Jokaisen tekstin kohdalla hän huomasi pohtivansa erityisesti empatian ja valinnan käsitteitä. Näytelmissä käsitellään, ja koetaan, empatiaa mutta ei vain toista ihmistä vaan myös toislajisia kohtaan ja yhteistä planeettaamme kohtaan. Tämän lisäksi myötätuntoinen katse käännetään myös itseen. Tekstit nostavat esiin myös kysymyksen valintojen merkityksestä elämässä.

  • Arda Salaniemen näytelmässä Meistä, kärpäsistä lempeä katse käännetään sekä toislajisiin, muihin ihmiseen sekä itseen. Näytelmässä viivytään arkisissa mutta samalla ainutlaatuisissa hetkissä. Teos kysyy; mitä olen nähnyt ja kenen kanssa? Mitä olen tehnyt ja miksi? Ketkä tai mitkä ovat muodostaneet minut ja meidät? Meistä, kärpäsistä teosta voi seurata juonivetoisesti tai sitten halutessaan ei. Sitä voidaan katsoa myös kokoelmana hetkiä, joiden jälkeen kehossa tuntuu ihmeel­linen rauha, ja ilo. Ihan vaan olemassaolosta.
  • Marko Järvikallaksen näytelmä Kirsikkapommi tutkii perhedynamiikkaa murrosiän kynnyksellä olevan pojan näkökulmasta, mutta tekstin katse tarkentuu perinteisen perhenäytelmän yli. Pojan perhe on hajoamisen partaalla monelta suunnalta, kunnes jotain ihmeenkaltaista tapahtuu. Vai tapahtuuko sittenkään? Näytelmä kysyy ilahduttavan suoraan, millainen merkitys on sillä, mihin valitsemme uskoa. Teos antaa katsojalle myös mahdollisuuden eettisten kysymysten pohdintaan suhteessa toislajisiin.
  • Pauliina Feodoroff kirjoitti teoksestaan Co2lonialNATION (2017) uuden, Nuorelle Näyttämölle ja nuorille esiintyjille suunnatun näytelmän Siirtomaakansakunta. Näytelmä nostaa esiin saamelaisten kokemat valtakulttuuriin sulauttamisen, assimilaation, ajat. Näytelmä kysyy miten kertoa meidän tarinamme niille, jotka eivät ole kokeneet samaa? Miten kertoa muille se millaista on olla me?
  • Nuoren Näyttämön käännösnäytelmänä on suomenruotsalaisen Christoffer Mellgrenin Kakkua jaettavaksi – kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta. Suomenkielisen käännöksen on tehnyt Sinna Virtanen. Näytelmä johdattelee keskustelevalla otteella ja teatterileikin keinoin suurten kysymysten äärelle: Mikä on oikeudenmukaista ja kenen kannalta? Onko aina seurattava sääntöjä ja käsikirjoitusta? Ja miten se kakku konkreettisesti jaetaan oikeudenmukaisesti, kaikille? Näytelmässä päästään myös Hamletin ja haamun matkaan sekä historiallisten, karmaisevienkin tapahtumien todistajiksi.

Nuoret ammattiteattereiden näyttämöille ja katsomoihin

Nuori Näyttämö -konseptin neljännen kierroksen (2022–2024 käytännön toteutuksesta vastaa Työväen Näyttämöiden liitto tukenaan teattereiden yleisötyöntekijät ja taiteilijat. Nuortenryhmien ohjaajille järjestetään lisäksi koulutus.

Nuori Näyttämö -hankkeessa nuoret saavat vahvaa tukea teatteriharrastukselle pääsemällä työskentelemään uusien, korkeatasoisten tekstien parissa ja ammattiteattereiden kanssa yhteistyössä ilman taitotasojen mittausta. Samalla nuoria innostetaan teatterin pariin sekä tekijöinä että kokijoina.

Konsepti on valtakunnallinen. Tällä kierroksella ovat mukana Suomen Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Lappeen­rannan kaupunginteatteri.

Mukana olevat teatterit tekevät merkittävää työtä tarjotessaan nuortenryhmille teatteriammattilaisten tukea ja järjestäessään kukin oman alueensa nuorille yhteisen teatterifestivaalin ja antavat näille mahdollisuuden päästä esiintymään ammattiteattereiden tarjoamissa olosuhteissa.

Nuori Näyttämö 2022–24 valitut ryhmät ja heidän näytelmätekstinsä teattereittain:

HELSINKI, Helsingin Kaupunginteatteri

Caliban, Tikkurilan teatteri- ja sirkuskoulu: Kakkua jaettavaksi

Circus Helsinki: Meistä, kärpäsistä

Jäänsärkijöiden nuori näyttämö: Kakkua jaettavaksi

Tapiolan lukion musiikkiteatteriryhmä: Meistä, kärpäsistä

Teatteri Pikku Kivi: Kirsikkapommi

Teatteri Werner:  Kakkua jaettavaksi

Vimma Ensemble, Helsingin Teatterikoul: Kirsikkapommi

 

HELSINKI, Suomen Kansallisteatteri

Artmix, Lastenkulttuurikeskus Musikantit: Kirsikkapommi

Dante, Tikkurilan teatteri- ja sirkuskoulu: Kakkua jaettavaksi

Ilmaisukoulu Tuike, PALO-ryhmä: Siirtomaakansakunta

Järvenpään teatterin nuoret: Meistä, kärpäsistä

Martinlaakson lukio: Kirsikkapommi

Teatteriryhmä Jounit, Narrin Näyttämö: Kirsikkapommi

 

LAPPEENRANTA, Lappeenrannan kaupunginteatteri

Lappeenrannan Steinerkoulun 8.luokka: Kirsikkapommi

Lemin Nuorisoseura, Kanisterit: Kirsikkapommi

Taidekoulu Estradin teatterilinja: Meistä, kärpäsistä

 

ROVANIEMI, Rovaniemen Teatteri

Kittilän Nuorisoteatteri: Kirsikkapommi

Kohti taiteellista prosessia 3B/ Oulun taidekoulu: Kirsikkapommi

Napapiirin peruskoulun draamaryhmä: Meistä, kärpäsistä

Teatteri Koomaa: Meistä, kärpäsistä

Teatteri Peace and Loud/Kohti taiteellista prosessia: Kakkua jaettavaksi

 

SEINÄJOKI, Seinäjoen kaupunginteatteri

Etelä-Pohjanmaan opiston teatterilinja: Kakkua jaettavaksi

Tanssiteatteri TilleriTalleri:  Meistä, kärpäsistä

 

TAMPERE, Tampereen Teatteri

Frosine, Suomen teatteriopisto: Kirsikkapommi

Sirpaleteatteri, Nuorten Draamaryhmä: Kirsikkapommi

Tampereen Nuorisoteatteri: Kakkua jaettavaksi

Tampereen seudun työväenopiston Teatteritaideryhmä IV: Meistä, kärpäsistä

 

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalit järjestetään keväällä 2024:

  • Lappeenrannan kaupunginteatterissa 20.4.,
  • Helsingissä Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä ja Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa 25.–27.4.,
  • Rovaniemen Teatterissa 3.–4.5.2024,
  • Tampereen Teatterissa 13.–14.5.
  • Seinäjoen kaupunginteatterissa 18.5.–19.5.2024.

 

Hanke päättyy Nuori Näyttämö -katselmukseen, joka järjestetään 23.–24.8.2024 Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Katselmuksen ohjelmisto kootaan siten, että mukaan valitaan eri tekstejä, eri alueilta ja erilaisia tulkintoja. Esityksiä ei laiteta paremmuusjärjestykseen eikä ohjelmistoa valita taitotason mukaan.

Lisätietoja: Päivi Hämäläinen, tuottaja, nn@tnl.fi

Share