Näytelmät

Nuori Näyttämö 2022–24 -näytelmät ovat valmiita!

Näytelmät julkistetaan tällä sivulla 28.2.2023. Tekstit ovat mukaan valittavien nuortenryhmien käytettävissä vuoden 2024 loppuun saakka eikä niitä saa käyttää muihin tarkoituksiin. Kukin mukaan valittava ryhmä esittää yhden näistä hankekierroksen näytelmistä. Haku tapahtuu 1.–31.3.2023. Suosittelemme lukemaan kaikki näytelmät kokonaan ennen hakemuksen lähettämistä.

Kierroksen dramaturgi Kati Kaartinen kirjoittaa tekstejä dramaturgina tutkiessaan löytäneensä niistä yllättävänkin paljon yhteisiä teemoja:

”Jokaisen tekstin kohdalla huomasin pohtivani erityisesti empatian ja valinnan käsitteitä. Näytelmissä käsitellään, ja koetaan, empatiaa mutta ei vain toista ihmistä vaan myös toislajisia kohtaan ja yhteistä planeettaamme kohtaan. Tämän lisäksi myötätuntoinen katse käännetään myös itseen. Tekstit nostavat esiin myös kysymyksen valintojen merkityksestä elämässä.

Nuori Näyttämö 2022–24 -näytelmätekstit ovat inspiroivan omaäänisiä ja antavat monipuolisen kuvan siitä, mitä kaikkea näytelmä voi tässä hetkessä olla. Kaikki tekstit tuntuvat erityisellä tavalla kurottuvan kohti yleisöään, katsojia ja kokijoita, sinua ja minua. Näytelmät lähestyvät meitä kysymyksin, ehdotuksin, lahjana tai valintojen, tekojen kanssa. Odotan suurella ilolla ja innolla esityksiä, jotka näistä teksteistä syntyvät katsottaviksi ja koettaviksi.”

 

Esittelytekstit Kati Kaartinen

Arda Salaniemi: Meistä, kärpäsistä

Arda Salaniemen näytelmässä Meistä, kärpäsistä lempeä katse käännetään sekä toislajisiin, muihin ihmisiin sekä itseen. Näytelmässä viivytään arkisissa mutta samalla ainutlaatuisissa hetkissä. Teos kysyy; mitä olen nähnyt ja kenen kanssa? Mitä olen tehnyt ja miksi? Ketkä tai mitkä ovat muodostaneet minut ja meidät? Meistä, kärpäsistä -teosta voi seurata juonivetoisesti tai sitten halutessaan ei. Sitä voidaan katsoa myös kokoelmana hetkiä, joiden jälkeen kehossa tuntuu ihmeellinen rauha, ja ilo. Ihan vaan olemassaolosta.

Lue näytelmä tästä: Meista_karpasista

Marko Järvikallas: Kirsikkapommi

Marko Järvikallaksen näytelmä Kirsikkapommi tutkii perhedynamiikkaa murrosiän kynnyksellä olevan pojan näkökulmasta, mutta tekstin katse tarkentuu perinteisen perhenäytelmän yli. Pojan perhe on hajoamisen partaalla monelta suunnalta, kunnes jotain ihmeenkaltaista tapahtuu. Vai tapahtuuko sittenkään? Näytelmä kysyy ilahduttavan suoraan, millainen merkitys on sillä, mihin valitsemme uskoa. Teos antaa katsojalle myös mahdollisuuden eettisten kysymysten pohdintaan suhteessa toislajisiin.

Lue näytelmä tästä: Kirsikkapommi

Pauliina Feodoroff: Siirtomaakansakunta

Pauliina Feodoroff kirjoitti teoksestaan Co2lonialNATION (2017) uuden, Nuorelle Näyttämölle ja nuorille esiintyjille suunnatun näytelmän. Näytelmä nostaa esiin saamelaisten kokemat valtakulttuuriin sulauttamisen, assimilaation, ajat. Näytelmä kysyy miten kertoa meidän tarinamme niille, jotka eivät ole kokeneet samaa? Miten kertoa muille se millaista on olla me?

Näytelmä on monikielinen.
Lue näytelmä tästä: Siirtomaakansakunta

 

Nuoren Näyttämön käännösnäytelmä:

Christoffer Mellgren: Kakkua jaettavaksi – Kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta

Suomenkielisen käännöksen on tehnyt Sinna Virtanen.

Näytelmä johdattelee keskustelevalla otteella ja teatterileikin keinoin suurten kysymysten äärelle: Mikä on oikeudenmukaista ja kenen kannalta? Onko aina seurattava sääntöjä ja käsikirjoitusta? Ja miten se kakku konkreettisesti jaetaan oikeudenmukaisesti, kaikille?
Näytelmässä päästään myös Hamletin ja haamun matkaan sekä historiallisten, karmaisevienkin tapahtumien todistajiksi.

Lue näytelmä tästä: Kakkua jaettavaksi_

Share